A

Aderență și rezistență

O tehnologie care combină rezistența la lichide și aderența: soluția pentru medii uleioase și/sau murdare.

Ambidextru

Mănușile ambidextre pot fi purtate pe ambele mâini; acesta este în genral cazul mănușilor mai subțiri.

Anatomic

O mănușă se numește anatomică atunci când are o formă pentru mâna stângă și o altă formă pentru mâna dreaptă.

ATEX

O zonă ATEX este o zonă în care concentrația de solvent sau praf poate crea un risc de explozie. Mănușile din zona ATEX sunt denumite de obicei „mănuși ATEX”

B

Butil

Butilul oferă o rezistență chimică excelentă împotriva cetonelor, acizilor, esterilor și amino-derivaților. Este un material sintetic suplu și elastic, care permite utilizatorului să își păstreze dexteritatea dacă materialul nu este prea gros. Deoarece este destul de scump, butilul este clasificat ca un polimer special, rezervat pentru aplicații care necesită o protecție chimică foarte ridicată, specifică.

NB: butilul are proprietăți mecanice slabe atunci când este puternic solicitat în medii chimice. În aceste condiții, se recomandă o mănușă groasă, cu o căptușeală din bumbac, deoarece aceasta întărește proprietățile mecanice ale mănușii și, prin urmare, durabilitatea acesteia. În plus, butilul nu este adecvat pentru contactul prelungit cu solvenți aromatici sau clorinați, deoarece aceștia provoacă deteriorarea rapidă a materialului.

C

Clorinat

Ușurează punerea și scoaterea mănușilor, fără a crește grosimea și fără a utiliza pudră. Reduce riscul de alergii al mănușilor din latex natural.

D

Disipativ

Un material disipativ are capacitatea de a nu acumula sarcini electrostatice: disipează sarcini. Notă: Antistatic (denumire greșită) este utilizat pe scară largă, cu toate acestea, cuvântul corect este disipativ.

DMF

 

Dimetilformamida (sau DMF) este un solvent utilizat într-o varietate de aplicații în industria chimică. DMF este, de asemenea, utilizată în procesul de fabricație al mănușilor din poliuretan (PU) și produselor derivate. DMF este o substanță chimică, care în timpul utilizării, poate fi inhalată sau absorbită prin piele. Este clasificată ca fiind dăunătoare prin inhalare și contact cu pielea. În caz de expunere pe termen lung sau repetată, DMF poate afecta ficatul. Limitele de expunere profesională au fost definite în mai multe țări și aceste limite indică concentrația maximă în aer cu care mănușile MAPA din poliuretan sunt conforme.

E

Electricitate statică

Acumulare de sarcină electrică pe un obiect sau o suprafață. Cauza principală a electricității statice o constituie oamenii: mersul pe podea, deplasarea unui obiect pot genera electricitate statică.

EPA

 Zonă protejată ESD, unde este nevoie de echipament disipativ

ESD

ElectroStatic Discharge (descărcare electrostatică)

ESDS

ESDS este o componentă electronică care ar putea fi deteriorată de ESD.

Mănușile pentru manipularea dispozitivelor sensibile la ESD sunt denumite de obicei „mănuși ESD”.

F

Fluoroelastomer

Fluoroelastomerul, un polimer de înaltă performanță, este recomandat pentru contactul prelungit cu solvenți aromatici, substanțe chimice pe bază de sulf și amine.

Tehnologia multi-strat Mapa Professional creează o mănușă din fluoroelastomer deosebit de suplă, cu rezistență chimică ridicată.

Fluoroelastomerul este un material scump.

Acesta este clasificat ca un polimer special, rezervat pentru aplicații care necesită o protecție chimică foarte ridicată, specifică.

Atenție: fluoroelastomerul nu este recomandat pentru contactul prelungit cu cetone, acizi organici și acetați.

H

HR

Humidity Relative (umiditate relativă)

I

Indice de degradare

Gradul de deteriorare a mănușii, arătat de o modificare a proprietăților fizice ale acesteia (de exemplu, înmuiere, întărire etc.).

L

Latex natural

Latexul natural oferă o flexibilitate și elasticitate excepționale. Mănușile din latex natural se adaptează la forma mâinii, maximizând astfel dexteritatea și confortul utilizatorului.

Acest polimer oferă performanțe mecanice bune, chiar și la o grosime minimă. În special, are o bună rezistență la rupere și la perforare și asigură o bună rezistență la numeroși acizi, alcalii, alcooli și cetone.

De asemenea, are avantajul de a-și păstra suplețea în mediile reci.

 

N.B.: În anumite cazuri rare, proteinele din latexul natural pot provoca reacții alergice. În acest caz, recomandăm utilizarea materialelor sintetice pentru utilizatorii cu sensibilitate, cum ar fi o mănușă din nitril sau neopren.

Latexul natural nu este recomandat pentru utilizare în contact cu uleiuri, grăsimi, produse petroliere, acizi oxidanți puternici și solvenți aromatici sau clorinați. Proprietățile latexului natural pot fi deteriorate prin expunerea prelungită la lumină, UV sau ozon.

N

Neopren

Extrem de suplu, cu rezistență excelentă la contactul cu substanțe chimice, neoprenul este un polimer multifuncțional remarcabil. Neoprenul oferă o bună rezistență chimică la acizi, alcalii, uleiuri, grăsimi, alcooli, produse petroliere, cetone, solvenți alifatici și numeroase gaze și vapori industriali). În plus, este un material suplu care asigură dexteritate și confort.

 

Are proprietăți termice excelente, cu izolație la contact (cald sau rece) este ignifug (potrivit pentru aplicații în apropierea flăcărilor). De asemenea, îmbătrânește bine, deoarece nu suferă nicio deteriorare ca urmare a expunerii prelungite la lumină, ozon, UV etc.

Pe de altă parte, ar trebui să subliniem că neoprenul are proprietăți mecanice slabe atunci când este puternic solicitat în medii chimice. În aceste condiții, se recomandă o mănușă groasă, cu o căptușeală din bumbac, deoarece aceasta întărește proprietățile mecanice ale mănușii și, prin urmare, durabilitatea acesteia. Neoprenul nu este adecvat pentru contactul prelungit cu acizi oxidanți puternici și solvenți aromatici sau clorinați, deoarece aceștia deteriorează rapid neoprenul.

Nitril

Nitrilul sau cauciucul acrilonitril-butadienic (NBR) oferă în general o rezistență foarte bună la uleiuri, grăsimi și derivați de hidrocarburi, precum și la solvenți aromatici sau clorinați.

Nitrilul oferă, de asemenea, o rezistență excelentă la abraziune și perforare. Nu conține proteine și are un conținut foarte redus de accelerator, prin urmare, este foarte bine tolerat de utilizatori, în special pentru purtare pe perioade lungi.

Pe de altă parte, nitrilul este un elastomer natural rigid. Mănușile groase de nitril pot limita dexteritatea.

În plus, acestea nu sunt recomandate pentru mediile reci (< -40 °C), deoarece aceste temperaturi determină rigidizarea nitrilului, ceea ce face ca mănușa să fie mai dificil de utilizat. Rețineți că nitrilul nu este recomandat pentru contactul prelungit cu cetone, acizi oxidanți puternici, esteri sau aldehide.

P

Plușat

Fibre textile pe bază de bumbac, care acoperă interiorul mănușilor. Materialul moale asigură o bună absorbție a transpirației.

Pudrat

Ușurează punerea și scoaterea mănușilor, fără a fi nevoie să se mărească grosimea mănușii.

PVC

PVC sau clorura de polivinil oferă o bună rezistență la numeroși acizi și alcali și este asociată cu o bună rezistență mecanică în cazul în care mănușile sunt căptușite cu țesătură. PVC-ul nu conține alergeni precum proteine sau acceleratori și, prin urmare, este bine tolerat de utilizatori.

PVC-ul este un material care îmbătrânește bine, deoarece nu este afectat de expunerea prelungită la lumină, ozon, ultraviolete etc. Mănușile din PVC pot fi, prin urmare, depozitate pe o perioadă îndelungată fără ca proprietățile acestora să sufere modificări.

Mănușile din PVC nu sunt recomandate pentru situațiile în care pot intra în contact cu solvenți chimici (cetone, alcani etc.). Contactul cu aceste produse duce la extragerea plastifianților și, ca urmare, mănușa devine rigidă.

Mănușile din PVC nu trebuie utilizate pentru manipularea pieselor fierbinți (> 80 °C), pentru a evita deteriorarea acestora.

R

Rezistența electrică

Rezistența electrică este o proprietate fundamentală a unui material care cuantifică cât de puternic rezistă sau conduce acesta curentul electric. Unitatea SI de rezistență electrică este ohmul (Ω).

Notă: Rezistența este dependentă de rata de umiditate. Cu cât rata de umiditate este mai mare, cu atât rezistența este mai mică (deoarece umiditatea este conductivă).

S

Suport textil

Interior tricotat, realizat din bumbac sau materiale sintetice pentru un confort sporit. Adecvat în special în cazul activităților care durează un timp mai lung.

T

TEHNICA DE ACOPERIRE - ÎNFĂȘURARE

Această tehnică este utilizată pentru a reduce iritațiile pielii cauzate de fibrele tehnice tăiate. Acest lucru va oferi un confort optim utilizatorilor, asigurând înfășurarea fibrelor aspre cu un fir mai confortabil.

TEHNICA DE PLACARE

Această tehnică este utilizată pentru a asigura un confort mai bun în interiorul mânușii. Acest lucru ne permite să structurăm modelul de tricotare: din două fire tricotate, putem orienta cele mai moi fire spre interior și firele tehnice spre exteriorul mânușii.

Tehnologia ResiComfort

O tehnologie cu un înveliș de înaltă performanță care maximizează confortul și permite mâinii să respire oferind în același timp durabilitate maximă.

Timp de permeație

Timpul necesar pentru ca substanța chimică să penetreze mănușa la nivel molecular. În unele cazuri, nu există o deteriorare vizibilă a mănușii.