Ce este standardul EN 388?

Acest standard se aplică mănușilor care protejează împotriva riscurilor mecanice, incluzând abraziunea, tăierea, ruperea și perforarea. A fost necesară revizuirea standardului, deoarece testul de rezistență la tăiere (Couptest) nu a permis calificarea corectă a performanței mănușilor cu rezistență ridicată.

Modificările privind rezistența la tăiere

Înainte

Metoda de evaluare a rezistenței la tăiere a mănușii a constat în testul Couptest. Metodă care măsoară numărul de cicluri (înainte și înapoi) necesare pentru a tăia o probă cu o presiune scăzută (5 N/aproximativ 500 g).

Acum

Metoda Couptest a devenit mai fiabilă datorită unui control îmbunătățit al lamei. Dacă materialul mănușii tocește lama, testul de referință devine EN ISO 13997. Este creată o a cincea cifră sub pictogramă pentru a indica nivelul de tăiere conform testului ISO 13997. În cazul în care lama nu este tocită deloc, testul Couptest rămâne testul de referință; cu toate acestea, poate fi raportat nivelul de performanță conform testului ISO 13997. Mapa Professional folosea deja un test mai potrivit pentru caracterizarea mănușilor cu o rezistență ridicată la tăiere, testul ISO 13997.

Actualizare privind testul de rezistență la abraziune                      

Testul de abraziune se face cu o nouă hârtie abrazivă (granulație Klingspor PL31B 180), care este o hârtie de calitate mai fiabilă decât cea utilizată anterior.                                                                                                    

Nou: protecție împotriva impacturilor

Test nou conform EN 13594: Standardul 2015 care permite revendicarea protecției la impact. Dacă mănușa trece testul, litera „P” este adăugată după cele cinci cifre de sub pictogramă. 

Care sunt nivelurile de performanță pentru fiecare test?

Descărcați documentația

Revizuirea standardului EN 388

Descărcați